Nuffnang

Followers

Monday, May 20, 2013

Terkini!!! Perang masjid gegar Iraq!


Perang masjid gegar IraqOrang ramai membantu mangsa serangan bom di masjid dekat Baquba 50 kilometer ke timur laut Baghdad kelmarin, mengorbankan 43 orang dan mencedera beratus-ratus yang lain, hujung minggu lalu. Serangan ke atas masjid puak Sunnah dan Syiah di Iraq semakin meningkat sejak kebelakangan ini, tetapi tidak dapat dipastikan pihak yang bertanggungjawab. - Foto REUTERS
Serangan maut ke atas puak Sunnah, Syiah meningkat

Baghdad: Serangan maut militan ke atas masjid golongan Sunnah dan Syiah menggunakan senjata daripada bom hingga peluru mortar semakin meningkat di Iraq. 
Berpuluh-puluh serangan tahun ini menimbulkan ketegangan mazhab yang memang sudah keruh antara minoriti Sunnah dan majoriti Syiah, dan menyebabkan jemaah tidak mengunjungi masjid lagi. 

Saya tidak lagi pergi solat selepas penutupan masjid berhampiran rumah kerana serangan. Semua itu berlaku di depan mata saya. Bagaimana saya hendak pergi ke masjid lagi? Malah, isteri dan anak saya melarang saya ke masjid” Ihsan Ahmed, Penduduk

“Ada peningkatan dalam kekerapan serangan menyasarkan masjid Sunnah dan Syiah. Ia menjadi perang masjid,” kata penganalisis politik, Ihsan alShammari.

Rakyat Iraq hidup berdepan dengan keganasan hampir setiap hari sejak pencerobohan diketuai Amerika Syarikat pada 2003 yang menumbangkan bekas Presiden Saddam Hussein.

Militan masih serang pasukan keselamatan

Militan masih menyerang pasukan keselamatan dan penduduk awam hampir setiap hari dan kini mereka turut melancarkan serangan ke atas masjid. 
Dalam salah satu serangan paling berdarah, dua bom meletup berhampiran masjid Sunnah Saria di Baquba, utara Baghdad, selepas solat Jumaat lalu.

Sebutir bom meletup ketika jemaah meninggalkan masjid dan yang kedua meletup selepas orang ramai berkumpul di tempat letupan pertama, membunuh 41 orang.

Serangan berlaku selepas pengebom bunuh diri meletupkan bahan letupan yang dipasang pada tali pinggang Khamis lalu di pintu masuk ke al Zahraa husseiniyah, lokasi anggota keluarga menerima ucapan takziah bagi mangsa keganasan sehari sebelum itu.

Pengeboman itu meragut 12 nyawa dan berlaku banyak lagi serangan seumpama itu.

Timbalan Ketua Wakaf Syiah yang menguruskan kawasan keagamaan golongan itu di Iraq, Sheikh Sami al Massudi, berkata lebih 45 masjid dan husseiniyah (rumah ibadat Syiah) milik wakaf menjadi sasaran tahun ini.

Pegawai wakaf Sunnah pula berkata, lebih 10 masjid diserang bulan lalu saja.

“Kami diancam sehingga kami tidak pergi kerja Isnin lalu selepas menerima ancaman,” kata pegawai. Tidak dapat dipastikan kumpulan mana mendalangi keganasan itu. 

“Saya tidak lagi pergi solat selepas penutupan masjid berhampiran rumah kerana serangan,” kata pemuda Sunnah, Ihsan Ahmed, 25.

Bom membunuh bilal yang melaungkan azan di masjid berkenaan dua minggu lalu, kata Ahmed.

“Semua itu berlaku di depan mata saya. Bagaimana saya hendak pergi ke masjid lagi? Malah isteri dan anak saya melarang saya ke masjid,” katanya.

Anggota golongan Syiah, Ali, 29, berkata sebahagian penduduk takut untuk pergi ke husseiniyah untuk bersolat.

Penduduk enggan ke Husseiniyah 

“Penduduk enggan ke Husseiniyah, tetapi ia tidak menghalang saya ke sana,” katanya.

Ahad lalu, Perdana Menteri Nuri al Maliki menggesa perpaduan golongan Syiah dan Sunnah bersolat pada hari Jumaat di masjid utama di Baghdad.

“Mereka yang menyasarkan masjid adalah musuh Sunnah dan Syiah, dan merancang menyalakan permusuhan mazhab,” katanya dalam satu kenyataan.

Ketegangan semakin buruk antara kerajaan al Maliki, seorang penganut fahaman Syiah dan Sunnah yang menuduh pihak berkuasa meminggirkan dan menyasarkan komuniti mereka menerusi penahanan salah dan tuduhan terbabit dalam keganasan. - AGENSI

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis