Nuffnang

Followers

Saturday, May 25, 2013

Koleksi Mutiara Kata Tok Guru Nik Aziz

Koleksi Mutiara Kata Tok Guru Nik Aziz | Untuk kebaikan bersama, kita tolak tepi dahulu fahaman politik. Sama-sama kita renungkan dan hayati Kata-Kata Hikmah Ulama' berpengaruh Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ini. Semoga ianya memberi manfaat buat kita semua. InsyaAllah


================="Tapak kaki kita kalau dah keras,
pijak paku dan duri pun tidak terasa apa
sebab tumitnya sudah keras.
Tetapi kalau tapak kaki yang lembut,
terpijak duri sikit sahaja sudah berdarah."

"Demikianlah juga hati,
kalau ia dah keras tak terasa
lagi bersalah kalau buat dosa."

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat

Mari beristighfar
"Astaghfirullahal'azim"

============


"Ambil wudhuk tidak perlu banyak, tetapi biar sempurna. Ini kerana basuhan dengan air itu hanyalah simbolik. Yang hendak dibasuh bukanlah najis yang ada di wajah dan anggota kita, tetapi kotoran dosa yang dibawa oleh mata, mulut, telinga, tangan dan kaki..."

================="Hidup regu mati, seperti pagi regu petang. Dunia regu akhirat dan syurga regu neraka. Kesemuanya dicipta Allah mempunyai regu... yang tiada regu hanya Allah sahaja..."

"Kita semua merupakan tetamu... tetamu ertinya kita menumpang sesuatu yang bukan hak kita dan tidak boleh pandai-pandai buat apa yang kita mahu. Saya sebagai Menteri Besar, jika datang ke rumah tuan-tuan, tidak boleh lakukan apa yang saya mahu kerana saya tetamu. Begitu juga kita sebagai tetamu Allah SWT di bumi... sampai masa kita akan kembali kepada Allah.."

*REGU bermaksud : Pasangan

===============

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis