Nuffnang

Followers

Sunday, May 26, 2013

Khasiat Durian yang kita tidak tahu!

Khasiat Durian, Kelebihan Buah Durian

Khasiat Durian | Durian, si raja buah beraroma tajam yang manis isinya.Buah tropika ini kaya dengan fitonutrien, antioksidan, protein, vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.

Durian menawarkan sejumlah manfaat kesihatan bagi mereka yang memakannya. Berikut beberapa khasiat yang terdapat dalam durian.


1. Meningkatkan kesihatan kulit 

Di sebalik rasanya yang lazat, durian kaya denganVitamin C. Setiap pangsa durian mengandung 80% nilai harian (DV) vitamin C yang diperlukan tubuh.

Vitamin ini penting dalam pembentukan kolagen iaituprotein dalam kulit, tulang, tendon, ligamen, dan pembuluh darah. Vitamin C juga membantu mengembangkan resistensi terhadap virus dan radikal bebas. 


2. Melancarkan sistem pencernaan 

Durian kaya zat thiamin/ vitamin B (61%) yang merangsang nafsu makan, serta menghasilkan asam klorida dalam lambung sehingga menyihatkan sistem pencernaan. 


3. Mengatur kadar gula darah 

Kandungan Mangan (39%) dalam durian membantu pengaturan kadar gula dalam darah dan mencegah anemia. Buah ini juga menjadi sumber folat yang baik, yang diperlukan tubuh untuk memproduksi sel-sel darah merah (RBC).


4. Membantu melawan depresi

Vitamin B6 adalah nutrisi penting dalam produksi serotonin, zat kimia neorotransmitter yang mempengaruhikeadaan hati. Kekurangan vitamin ini dalam tubuh bolehmenyebabkan depresi.
Durian memiliki kandungan Vitamin B6 hingga 38%. Selain itu, tingginya kadar asam amino triptofan dalam durian juga dapat mengurangkan kecemasan dan insomnia [sukar tidur].


5. Menghindari sembelit 

Durian kaya serat (37%) dan karbohidrat kompleks yang menyerap air dan mengembang dalam saluran pencernaan; menjadikannya efektif mempercepat proses sekresi [rembesan]. 


6. Meringankan sakit kepala

Mengunyah durian juga membantu meringankan sakit kepala. Riboflavin atau vitamin B (29%) dalam durian membantu mengobati migrain.

Selain itu durian juga memiliki sejumlah manfaat lain. Antaranya, kandungan Kaliumnya (30%) yang baik untuk tulang, Tembaga (25%) yang bermanfaat dalam penyerapan hormon, Folat (22%) yang baik dalam menjaga kehamilan dan Magnesium (18%) yang bermanfaat untuk mengendurkan saraf dan otot. 

Makan durian cenderung dikaitkan dengan rasa panas. Ini kerana metabolisme tubuh meningkat selama proses pencernaan buah yang kaya kalori ini. Makanlah durian dalam jumlah yang tidak berlebihan

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis